Genital organlar serisine gündem sebebiyle ara vermiştik. Kaldığımız yerden penislerle devam ediyoruz. Eğer çocuğunuzun penisi yoksa hiçbir yere kaybolmayın!🍆✋🏼 Çünkü cinsellik eğitiminin kapsadığı konular söz konusu olduğunda sadece o organlara, davranışlara ya da deneyimlere sahip çocuklarla değil, TÜM çocuklarla konuşulması gereken temel konulardan penisler. Vajinalar da bir sonraki yazının konusu olacak.
🧩 Neden TÜM çocuklar penisler hakkında bilgiye sahip olmalı?
Tüm çocukların tüm bedenlere dair bilgi sahibi olmaları hem meraklarının giderilmesi, hem sorularının cevaplanabilmesi, hem de zamanı geldiğinde mitlere inanmak yerine doğru bilgilerle iletişim kurmalarına destek olur. Penislerin toplum içinde sıkça olumlu-olumsuz (ve daha çok da olumsuz) bahsi geçen bir organ olması da konuyu biraz daha olmazsa olmazlarımızdan kılıyor. Günün sonunda penislerin de birer organ oldukları bilinsin isteriz. Kimse bize onlarla hava atamasın, bizi kandıramasın isteriz, değil mi? Ee, o zaman çocukluktan itibaren bilimsel bilgilerin arkasına sığınıyoruz!🔭
Penisler hakkında konuşurken bedenlere bolca referans verdiğimiz için, burada yeniyseniz şu iki yazıya göz atmanızı tavsiye ederim:
Genital organlar serisinin ilk iki yazısını kaçırdıysanız buradan okuyabilirsiniz:
Penisler hakkında konuşmak neden önemlidir?
Penisler hakkında konuşmanın da, tıpkı vulvalar hakkında konuşmanın olduğu gibi, hem çocuklar hem de çocukların bakımlarından sorumlu siz yetişkinler için birkaç farklı önemi ve faydası var:
Çocuklar için bazı faydaları:
Bedeni tanıtmak,
Beden hakkında konuşurken doğru ve bilimsel isimleri kullanma pratiği kazanmak (bunun neden önemli olduğunu da bu videoda açıklamıştım),
Beden algısı ve olumlu beden algısı oluşturmak,
Öz bakımı desteklemek,
Sınırlar ve onay kavramlarını pekiştirmek.
Yetişkinler için bazı faydaları:
Bilimsel kavramları kullanmayı pratik etmek,
Cinsellik eğitiminin diğer konuları gündeme gelmeden önce pratik yapmak (çünkü diğer birçok konu hakkında konuşabilmek için bolca testislerden ve genital organlardan bahsetmeniz gerekecek: üreme, ereksiyon, haz, ilişkiler, öz bakım, ıslak rüyalar, gibi).
Yaşa göre bilgiler
0-4 yaş ne bilmeli?
Penisin ne ve nerede olduğunu,
Birçok insanda olsa da penislerin çeşit çeşit olduğu* (sünnet hakkında not),
Penislerin de diğer genital organlar gibi hassas organlar oldukları ve penislerlerle ilgili fiziksel (ya da herhangi bir şekilde) şakalar yapılmaması gerektiği, ve
Penislerin kişiye özel bölgelerden biri olduğunu.
Nasıl konuşurum?
💬 Bacakların bir araya geldiği yerde, vücudunun dışında, testislerin hemen üstündeki organın adı penis.
💬 Penisler de testisler gibi vücudunun sana özel olan yerlerinden biri.
5-8 yaş ne bilmeli?
0-4 yaş grubunun bilmesi gerekenlere ek olarak:
Penisin işlevini,
Penise dair öz bakım rutinlerini,
Penisini merak etmesinin çok doğal olduğunu, ve
Penisi ve bedeni hakkında soruları olduğunda güvenilir kişilere sorabileceğini.
Nasıl konuşurum?
💬 Bu organa insanlar bazen sopa, şey, kuş, sik, ya da bunlara benzer başka isimler takabilir. Bu organın bilimsel ismi penis.
💬 İnsanlar sabahları uyandığında, korktuğunda ya da heyecanlandığında bazen penisin şekli değişebilir. Bu çok normaldir.
💬 Duş yaparken penisini nazik bir şekilde yıkayabilirsin. Çevresinde sabun kullanabilirsin ama penisin içine sabun kaçmayacak şekilde yıkaman gerekir. Penisin içine sabun kaçarsa biraz yanma hissi olabilir çünkü. Penisin ön kısmında küçücük bir açıklık var. Bunun adı idrar deliği ya da üretra. İnsanlar çişlerini yaparken çiş o açıklıktan çıkıyor. Bir açıklık olduğu için yıkanırken oradan içeri sabun girebilir yanlışlıkla.
Kendi kendine yıkanmayan çocuklar için elinizle onların elini (mümkünse) tutarak gösterebilirsiniz. Kendi kendine yıkanabilen çocukların özellikle genital organlarını kendileri yıkamaları hem kişisel sınırlar algısının oluşması, hem de öz bakım becerileri kazanmaları adına önemlidir.
💬 Penisler ne işe yarar biliyor musun? Vücutta ihtiyaç olmayan sıvılardan biri idrar, yani çiş. Çiş penisten dışarı çıkar. Penis çok hassas bir organ. Bu da bazen dokunulduğunda gıdıklama ya da güzel hisler hissedilmesini sağlar. Yani penis bazen bir insanın güzel duygular yaşamasına destek olan bir organ olabilir. Buna zevk almak da denir. Ve üçüncüsü, testislerde üretilen sperm hücreleri penis sayesinde vücudun dışına çıkar. Bazı insanlar bu şekilde çocuk sahibi olur.
9-12 yaş ne bilmeli?
5-8 yaş grubunun bilmesi gerekenlere ek olarak:
Ergenlikle beraber penisin de değişeceğini, testislerde testosteron hormonu ve sperm üretiminin başlayacağını ve vücuttaki fazla spermin penis aracılığıyla uyku sırasında vücuttan çıkabileceğini,
Herkesin genital organlar da dahil bedeninin biricik olduğunu; boyut, biçim, işlev ve özellikler bakımından farklılıklar taşıyabileceğini ve bunun penisler için de geçerli olduğunu, ve
Ergenlikle beraber penislerde istemsizce bazı hareketlenmelerin, sertleşme ve büyümenin, yani ereksiyonların, olabileceğini.
Nasıl konuşurum?
💬 Büyüdükçe bedenindeki her yer gibi genital organların ve penisin de değişecek. Örneğin penisin çevresinde ve gövde kısmında kıllar yoğunlaşabilir. Penisin boyu büyümeye başlayabilir. Penisinde gün içinde bazı değişiklikler de olabilir. Sabahları bazen daha büyük ve sert olabilir; gün içinde duygu durumuna göre de farklılıklar olabilir. Penisin içinde kemik yoktur; kas, doku ve damarlardan oluştuğu için mesela heyecanlandığında penise de daha çok kan akışı olduğundan şeklinde değişiklik olabilir. Buna ereksiyon ya da sertleşme denir. Bu hem gelişimin hem de insan olmanın çok normal bir parçasıdır. Ereksiyonlar genelde gelir ve geçer.
💬 Özellikle ergenlik döneminde bedenlerde hormonlar daha yoğun şekilde salgılanır. Bu da vücudun açıkta olmayan kısımlarında havasız kaldıkları için koku oluşmasına sebep olabilir. Aslında dış genitallerin kendilerine özgü bir kokusu vardır ve bu çok normaldir. Fakat koltuk altı, penisler, testisler, vulvalar ve popo gibi bölgeleri her gün ya da iki günde bir duş alarak ferah ve temiz tutmakta fayda vardır.
13-15 yaş ne bilmeli?
9-12 yaş grubunun bilmesi gerekenlere ek olarak:
Penislerin insanlara haz veren organlar olabileceğini,
Penislerdeki uyarılma belirtilerinin onay anlamına gelmediğini,
Penisin sağlıklı halinde neye benzediğinin bilmenin önemini.
Nasıl konuşurum?
💬 Gençlik döneminde insanların vücudundaki değişikliklerden biri de uyarılmaya başlayabilmesi. Aslında çevremizde gördüğümüz birçok şey bize uyarıcı gelebilir. Bu, o şeyden hoşlandığımız anlamına gelmez. Bazen korktuğumuzda, bazen bir şeyden hoşlandığımızda, bazen de alakasız zamanlarda penislerde sertleşme, dikleşme ya da baş kısmında çok az bir ıslanma deneyimlenebilir. Bunlar çok normaldir fakat bir davranışa hazır olduğun ya da olan bir şeyden hoşlandığın anlamına gelmez.
Genç yetişkinler için hazırladığımız Penis ve Testisler Kılavuzu’nu okumanızı öneririm.
Lütfen çocuklar ve gençler için eklediğim kaynakları önce siz okuyun. Aklınıza yatıyorsa tamamını ya da belli kısımlarını paylaşın.
🖍 Sorularınızı her zamanki gibi soru paslama alanına bırakabilirsiniz.