Yanlışlıkla gönderildiğim kreş sınıfından daha önceki bir yazımda bahsetmiştim. Hani şu bana şefkati öğreten, hata yapmaya hakkım olduğunu hatırlatan minnaksporlar… Hatırlamadıysanız “Durup başa sarma hakkım var mı?” yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Aynı sınıftan bir olayla karşınızdayım bu yazıda.
Ama önce biraz geri saralım.
Kanada’da eğitim verdiğim dönemde dilime pelesenk olan bir kavram vardı: Beden Bilimi. Bu kavram cinsellik eğitimine bakış adına çok kritik bir önem taşıyor. Birincisi, cinsellik kelimesini denklemden çıkarıyor ve bu eğitim hakkında bariyerleri olan insanlara ulaşmayı başarıyor (bunun ne kadar ideal olup olmadığı başka bir tartışma konusu tabii). İkincisi, çocuklar için bedene dair sohbetler adına bir çerçeve çiziyor, sınırları belirlemeye destek oluyor. Üçüncüsü de, içinde ‘bilim’ kelimesi olduğundan, çocukların ilgisini çekiyor, konunun önemine vurgu yapıyor.
Bu kavram ilk defa Kanadalı cinsellik eğitmeni Meg Hickling tarafından kullanıldı. Meg ile tanışma fırsatım henüz olmadı fakat Kanada’nın batı eyaletlerinde cinselik eğitim adına çığır açan insanlardan biri. Hapishanelerde yaptığı çalışmalar sayesinde çocuklara yönelik cinsel suç işleyen insanlar ve kullandıkları taktikler hakkında derinlemesine bilgi sahibi ve kariyerini halkı bu konularda bilgilendirmeye adamış bir bilim insanı.
Meg’in 20 yıl önce kurduğu ekipte işleri bambaşka bir yere taşıyacak biri var: Saleema Noon. Meg, Beden Bilimi dahil olmak üzere alana dair bilgi birikimini mentoru olduğu, ve sonra benim mentorum ve dostum olacak Saleema Noon’a aktarmış. Saleema son 20 yıldır eğitmen ekibiyle beraber Vancouver ve çevresindeki birçok okulda bulundu. Kanada’daki ilk işim Saleema ile çalışmaktı.🧡
Verdiğimiz eğitimlerin adı Body Science, yani Beden Bilimiydi. Özellikle anaokulu ile 4.-5. sınıf arası çocukların acayip hoşlarına gidiyordu bu kavram.
Beden Bilimi hakkında konuşacağız.
Şimdi beden bilimci olacağız.
Beden bilimi gizli bir konu değil ama kişiye özel.
Beden bilimini güvenilir yetişkinlerle her zaman konuşabilirsiniz.
Acayip güzel bir çerçeve sonuyordu bizlere de, çocuklara da, bakım verenlere de…
Ve Beden Bilimi o yanlışlıkla gönderildiğim kreşte çok işime yarayacaktı…
3-4 yaşındaki çocuklara 6-7 yaşındakilere anlattıklarımı ve anlattığım şekliyle anlatamazdım. Ayaküstü (ama çoğunlukla beynimin içindeki derin cinsellik eğitimi arşivlerine dalarak) elimdeki eğitim malzemelerini yaşa uygun ve ilgili çekecek bir şekle getirmem gerekiyordu.
Tamam. Elimde bir kitap var. Bebeler kitap sever. Sohbet edelim. Bedenler. Bedenler her yaş için kritik, zaten programın başlangıcında da bahsettiğimiz bir konu. Eee, 3-4 yaşındaki çocukların da bedenleri var. Tamam, başlıyorum.
Girizgahı yaptım: Beden bilimi hakkında konuşacağız! Elimdeki hareketli anatomi kitabını kullanarak biraz sohbet ettik. Vücudumuzda nereler var, vulva nedir, penis nedir vs. vs. Bir noktada sohbet bebeklere geldi. Yani, haliyle.🙃
Bebeklerin vücutta nerede büyüdüğünü biliyor musunuz?
Üniformalı bir yer elması bağdaş kurduğu yerden elini kaldırdı.
Bebekler PAÇİNADA büyür!
Sınıf o kadar bebe ki, gülmeden öylece dinliyorlar. Ben nefesimi tutuyorum, yerimde takla atacağım gülmemek için. Ya sen paçinayı nereden biliyorsun minik insan yavrusu! Paçina ne ya!
Teşekkür ederim! Vajina ne kadar da bilimsel bir kelime! Bu kelimeyi bildiğine çok şaşırdım. Çok yaklaştın, bazı bebekler doğarken vajinadan çıkar. Peki nerede büyürler çıkmadan önce? Rahimde. Bu kelimeyi daha önce duymuş muydunuz? Rahim vücutta nerededir sizce?
Beden bilimi. Bilimsel kelime. Utandırmadan, gereksiz düzeltme yapmadan, cesaretlendirerek, soru sorarak... Cinsellik eğitimi bazen tam olarak şu sohbetten ibaret! Güzel sohbetler dilerim!
Önümüzdeki haftalarda vajinalar, penisler, testisler, klitoris ve diğer genitaller hakkında nasıl konuşurum? sorusunu cevaplayacağım. Genitaller hakkında cevaplamamı istediğiniz, çocuklarda size gelen soruları her zamanki gibi soru paslama alanına bırakabilirsiniz.