Atomic Habits’in yazarı James Clear, 10 yıl sonra ulaşmak istediğimiz hedeflere 1 saat içinde rahatlıkla bitirebileceğimiz çalışmalarla ulaşabileceğimizden bahsediyor. Yazı yazmak, spor yapmak, yeni bir hobinin ilk dersine gitmek, yeni lisan öğrenmeye başlamak…
Aklım tabii hemen cinsellik eğitimine gitti...
“1 saat boyunca çocuğumla cinselliğe dair konuşmamı istemeyeceksin heralde Rayka, bak, üyelikten çıka basarım affetmem”, diye düşünmeden, hayır, tabii ki sizden 1 saat boyunca bir konu seçip konuşmanızı istemeyeceğim. O kadar da cani değilim.😇
Ama bir şey isteyeceğim elbet: Ertelememenizi.
Finansal yatırım, Ironman’e hazırlanmak ya da damlayan musluğun altına kova koymak gibi düşünün cinsellik eğitimini: Damlaya damlaya göl olur. Vakit nakit olmasa da, büyük kârdır. Bugünün işini yarına bırakma. Ve benzeri birçok özlü sözün bizlere hatırlattığı gibi…
Şöyle düşünün:
Çocuğunuzun 2 yaşından itibaren ayda sadece bir kez 5 dakikalık diyalog kurmanız, yılda 12 tane diyalog ve 70 dakika, yani 1 saat 10 dakika eder.
Yılda 1 saat 10 dakika nedir ki?
Büyük şehirde tarifte günlük geçirdiğiniz süre ya da bir dizi bölümü kadar.
2 yaşında başlayıp, 13-14 yaşına kadar devam ettiniz diyelim.
Alın size 130 diyalog. 130 diyalog!
Bitcoinden bile böyle bir istikrar ve geri dönüş görülmemiştir (şaka; görüldü ve gözler yaşlı!).
Çocuğunuz 2 yaşından büyükse, ona göre modifiye edebilirsiniz süreleri ve diyalog sayılarını.
Peki bu 130 diyaloğa nereden başlayabilirsiniz?
Tabii ki bu yıldan!
Biraz yavaşlayalım ama. Çünkü başlıkta ‘şefkatli hedefler’ demiştik. İnternetin fitness broları gibi ‘acı yok Rocky!’ dellenmelerine gerek yok sanki. Zaten hayat hepimizi bir miktar tokatlıyor. Bu konuda bari biraz şefkat!
Daha Ocak ayındayız. Önümüzde yüzlerce nasıl konuşurum? sayısı var. O yüzden bu seferlik her yaş grubu için 3 diyalog önerisiyle başlayalım derim.
El ele tutuştuysak… 1, 2, 3… Atla!
0-4 yaş
"Vücudun harika şeyler yapabiliyor! Kollarının nasıl hareket ettiğini bana gösterebilir misin?" → Beden olumlumlama ve farkındalığını teşvik eder.
"Vücudumuzun tüm kısımlarını yıkarız çünkü hepsi önemlidir. Önce hangi kısmı yıkamak istersin?" → Vücut bakımı ve vücuda dair sorumlulukları tanıtır.
"Birisi sana sarılmak isterse, ama sen ona sarılmak istemezsen ne söyleyebilirsin?" → Onay ve sınırlara dair beceri kazandırır.